Menu
EUR
Vaderdagcadeau met 10% korting met code: DAD10
Aan het woord: camera assistent Didier Schokkaert

Aan het woord: camera assistent Didier Schokkaert

Kun je iets over jezelf vertellen. Wie ben je en wat doe je in je dagelijkse leven.

Ik werk al 20 jaar als focus puller of eerste camera assistent. Ik werk op filmsets (langspeelfilms, series, commercials). Mijn job is om het beeld scherp te houden. Ik moet dus constant de op de lens aangeduide afstand aanpassen. Dit gebeurt aan de hand van een afstandsbediening (bij voorbeeld een WCU4).

Op de afstandsbediening is een groot draaiwiel met daarop de afstanden die we ook op de lens kunnen terugvinden. Als ik aan het wiel draai, dan volgt het wireless-systeem de rotatie van het wiel. Het systeem stuurt een motortje aan dat is vastgemaakt aan de dieptering van de lens. Daarmee kan ik dus op afstand scherpstellen!

Om bijvoorbeeld een bewegende acteur (of camera, of allebei) scherp te houden, schat ik de afstand tussen de camera en de acteur. Voor moeilijker shots, gebruik ik een monitor. Ik kijk dus live naar het beeld en hou ik zo het shot scherp. Het is een zeer belangrijke job, zoals elke job op een filmset, want met een onscherpe film zijn we natuurlijk niets.

Wat voor type persoon ben jij als je kijkt naar je werk? Ben je georganiseerd, perfectionistisch of misschien helemaal niet?

Ik ben en ik moet georganiseerd zijn. Als camera assistent ben ik verantwoordelijk voor heel het camerapakket. En dit is een vrachtwagen vol aan equipment. Lenzen, camera’s, statieven, koppen, filters, monitors, enz.

Mijn All Terrain ZÜCA vindt dus zeker haar plaats tussen alles wat we moeten gebruiken. Op de set staat mijn ZÜCA centraal in mijn job. Het is echt míjn persoonlijke assistent.

Waarom heb je gekozen voor de ZÜCA All Terrain en niet voor een ander product of merk?

Al langere tijd zie ik script supervisors de ZÜCA gebruiken. Maar ik vond deze niet praktisch door de te kleine wielen, totdat ik de All Terrain ontdekte. We draaien overal, op alle soorten oppervlakten: gras, sneeuw, zand, modder, enz. Door de grote wielen kan mijn All Terrain ZÜCA mij overal volgen.

Vroeger stond mijn monitor op een statief en had ik mijn apparatuur in een tas (of af en toe twee tassen). Omdat we voor elke shot moeten verplaatsen, betekent dat dus: het statief dragen, mijn (zware) tas ook, en dit een hele dag lang. Ik was op zoek naar het beste oplossing om dit niet meer te moeten dragen.

Na een zeer lange shoot van meer dan 80 draaidagen, heb ik pijn aan mijn ellenboog gekregen omdat ik het zware statief zeker 40 tot 50 keer per dag moest verplaatsen. En we hebben veel in de Marokkaanse woestijn gedraaid, wat nog moeilijker is. Daarom heb ik toen voor ZÜCA gekozen. Ik heb geen statief meer nodig, mijn tas is nu door de ZÜCA vervangen en hij rijdt!

We zien dat je de All Terrain hebt aangepast, zodat hij voldoet aan jouw werk. Welke aanpassingen heb je gedaan en waarom?

Ik heb mijn monitor vastgemaakt aan het handvat. Omdat die telescopisch is, kan ik zonder moeite de hoogte van mijn monitor aanpassen, zoals op een statief. Ik kan dus staand werken of zittend op mijn ZÜCA.

Om mijn apparatuur georganiseerd te houden, heb ik een klein rekje gemaakt, zodat ik snel en efficiënt aan mijn tools kan geraken.

Omdat het handvat hol is in het midden, kan ik daar een paraplu aan vastmaken om mij en de monitor (en mijn ZÜCA natuurlijk) droog te houden als het regent, of in de schaduw te blijven als de zon fel schijnt.

We draaien ook ’s nachts. Daarom heb ik een LED slinger aangepast aan mijn All Terrain ZÜCA. Een deel van de slinger verlicht de binnenkant van mijn ZÜCA en het andere deel heb ik vastgemaakt onderaan mijn ZÜCA. Als ik mij moet verplaatsen, verlichten de LEDs de weg. Daarnaast maakt het mijn ZÜCA ’s nachts ook zeer mooi om te zien.

Welke tips heb je voor onze ZÜCA-liefhebbende vakgenoten?

Mijn grote tips zou zijn: go, en koop een All Terrain ZÜCA want het is perfect voor onze job en hij kan zeer gemakkelijk aangepast worden aan wat we nodig hebben.

Algemene voorwaarden Cookiebeleid Privacy Beleid
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €299,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!